Pavasario karaliai smidrai – jau ir www.kaimasinamus.lt
Nors smidrai, dar vadinami šparagais, nėra kilę iš Lietuvos, jie čia puikiai prigijo ir jau seniai džiugina gurmanus savo subtiliu skoniu. Pirmieji smidrai Lietuvoje, atvežti Bonos Sforcos, auginti dvaruose kaip prabangi delikatesinė daržovė. Vėliau jų vartojimas maistui sumažėjo, ir smidrai dažniau buvo auginami kaip dekoratyviniai augalai.
Šiuo metu smidrų auginimas Lietuvoje vėl populiarėja - vis daugiau ūkininkų imasi šio verslo. Remiantis Žemės ūkio duomenų centro pateiktais duomenimis, pernai Lietuvoje buvo deklaruota apie 146 hektarus smidrų pasėlių.
Lietuvoje jau prasidėjo smidrų sezonas!
Elektroninėje parduotuvėje www.kaimasinamus.lt rasite šeimos ūkio „Šparagų namai“ šviežių smidrų – peržiūrėti čia.
Ūkio įkūrėja Vidmantė Ščerbinskienė pasakoja, kad smidrų ūkis atsirado visiškai netikėtai. „Kai pradėjau planuoti ūkį, ieškojau tokios kultūros, kuri būtų retesnė ir mažiau auginama Lietuvoje. Taip ir kilo idėja auginti smidrus,“ – sako ji. Vidmantė pagal profesiją yra visuomenės saugumo specialistė, tačiau žemės ūkis visuomet buvo jos mylimas hobis, kuris šiandien yra vienas iš pagrindinių pajamų šaltinių.
Smidrų sezonas prasideda gegužės pradžioje ir tęsiasi iki Joninių. Per šį trumpą laikotarpį pirkėjai turi puikią progą mėgautis šviežia produkcija. Vidmantė akcentuoja, kad lietuviški šparagai savo kokybe gerokai lenkia importinius: „Pirkdami tiesiai iš ūkininkų, žmonės gauna tą pačią arba dieną prieš tai nuskintus smidrus, kurie yra nepalyginamai šviežesni ir skanesni nei atvežtiniai. Valgant žalius smidrus, jų skonis primena šviežius žirnelius – importiniuose šio skonio jau nebelieka.“
Ūkio „Šparagų namai“ produkcija domina tiek restoranus, tiek pavienius pirkėjus. „Žmonės vis dažniau atranda smidrus ir nori juos išbandyti. O paragavę dažnai maloniai nustemba“, – dalijasi mintimis Vidmantė apie augantį visuomenės susidomėjimą.
Kodėl verta valgyti smidrus?
Smidrai yra ne tik gardūs, bet turi daug naudingų medžiagų žmogaus organizmui. Jie yra puikus kalio, fosforo, magnio ir geležies šaltinis. Dėl didelio skaidulų kiekio šparagai gerina virškinimą ir palaiko sveiką žarnyno mikroflorą. Juose esantys antioksidantai padeda kovoti su laisvaisiais radikalais, saugo ląsteles nuo pažeidimų ir lėtina senėjimo procesus. Be to, šparagai pasižymi diuretiniu poveikiu – padeda šalinti iš organizmo susikaupusius skysčius ir toksinus.
Kviečiame Jus palaikyti vietos gamintojus, auginančius ir gaminančius sveikus, natūralius produktus. Aplankykite www.kaimasinamus.lt ir atraskite naujus skonius bei kokybiškus produktus tiesiai iš Lietuvos ūkių!